Connect with us

global

Ratusan Tul4ng M4nusia 7,000 Tahun Dahulu Ditemui Dalam Gu4 Di Ar4b Saudi

Published

on

Ratusan Tul4ng M4nusia 7,000 Tahun Dahulu Ditemui Dalam Gu4 Di Ar4b Saudi

Ratusan tulang manusia ditemui dalam gua.Sejumlah besar tulang manusia dan haiwan ditemukan dalam sebuah gua di Arab Saudi. Lapor The Sun, timbunan tulang itu ditemukan di sebuah terowong bawah tanah besar yang dikenali sebagai Umm Jirsan.

Pasukan penyelidik percaya t!mbunan tulang itu dikumpulkan oleh haiwan karniv0r, dubuk sejak 7,000 tahun lalu. Gua Umm Jirsan seluas 64.37 kilometer (km) di bawah permukaan tanah, terbentuk daripada aliran lava. Berdasarkan Live Science, gua itu menjadi habitat du buk selama ribuan tahun.

tulang

Pasukan penyelidik yang meneroka gua itu menerbitkan artikel mengenai penemuan mereka dalam jurnal Archaeological and Anthropological Sciences. “Saiz dan komposisi timbunan tulang selain sisa rangka dubuk serta fosil menunjukkan ia dikumpulkan oleh du buk belang,” jelas penyelidik itu.

Kumpulan penyelidik mengkaji sebanyak 1,900 tul4ng ditemukan dalam gua tersebut. Daripada jumlah itu, lebih 40 dikenal pasti termasuk dua serpihan tengk0rak manusia. Tulang h4iwan lain termasuk unta, 4njing, keldai dan kambing turut ditemukan.

Pengarang kajian utama, Matthew Stewart memberitahu Live Science, tul4ng itu dipercayai dikumpulkan oleh dubuk belang di gua Umm Jirsan.

Sumber:gemilangdaily

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending