Connect with us

global

“Jangan P4nik, Ini Bukan Ki4mat”. R!but Solar Mel4nda Bumi Tengah Malam Ini

Published

on

“Jangan P4nik, Ini Bukan Ki4mat”. R!but Solar Mel4nda Bumi Tengah Malam Ini

Fenomena r!but solar dij4ngka mel4nda bumi hari ini yang berpotensi menimbulkan masalah besar pada grid kuasa dan internet. Sementara itu, Pejabat Meteorologi British meminta orang ramai untuk tidak p4nik dan kekal tenang. Seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian, menurut Pejabat Meteorologi British dan Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Nasional Amerika Syarikat (NOAA), fenomena itu dijangka sampai ke Bumi sekitar tengah malam ini.

“Dijangka akan ada r!but geomagnetik kecil dan sederhana. R!but tidak mungkin berlanjutan hingga 12 Oktober sebelum @ngin kenc@ng dari lubang korona tiba dan dapat meneruskan aktiviti geomagnetik yang agak aktif,” katanya.

R!but sur!a berlaku kerana fenomena suar sur!a yang disebut Corona Mass Ejection (CME). Ini terjadi akibat penyingk!ran plasma dari lapisan luar Matahari yang dikenali sebagai korona. Fenomena ini boleh mempengaruhi sistem komunikasi dengan mengg@nggu isyarat radio.

Bagaimanapun, medan magnet Bumi berfungsi untuk membantu melindungi manusia daripada kesan yang lebih ekstr3m yang disebabkan oleh fenomena tersebut.

R!but solar terbesar yang pernah melanda Bumi adalah pada 2,500 tahun yang lalu. Sekumpulan saintis yang membuat kajian mengenai r!but solar ini mendapati bahawa unsur-unsur radioaktif yang dilepaskan oleh r!but solar pada 660 masihi yang lalu telah ditemui di Greenland.

Bagi para saintis, manusia belum bersedia untuk menghadapi situasi tersebut. Ia bukan sahaja mengg@nggu kehidupan manusia, malah ia akan memberi kesan t3ruk kepada masyarakat yang bergantung dengan teknologi tinggi hari ini.

Para penyelidik mengawasi pembentukan r!but solar sejak tahun 1950-an lagi bagi memahami jenis r!siko yang dibawa sekiranya kejadian ini terjadi. Manusia bukan sahaja perlu meningkatkan perlindungan, malah perlu memahami bagaimana r!but solar ini bekerja dan memberi kesan kepada kehidupan kita.

Sumber:thevocket

Apa kata anda? Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending