Connect with us

SEMASA

‘Berdiri’ Megah Selama 136 Tahun, Pokok Hujan-hujan Di Taman Tasik Taiping Disahkan R3put Dan M4ti

Published

on

‘Berdiri’ Megah Selama 136 Tahun, Pokok Hujan-hujan Di Taman Tasik Taiping Disahkan R3put Dan M4ti

Majlis Perbandaran Taiping (MPT) dalam sebuah hantaran di laman Facebook rasmi memaklumkan, salah satu pokok hujan-hujan yang terkenal sebagai pusat kunjungan di Taman Tasik disahkan re put dan m4ti.

Pokok Hujan-hujan (Samanea Saman) JTT1079 berdekatan Jeti Taman Tasik Taiping ini tumbang pada 20 Januari 2018 lalu. Pokok berusia 136 tahun tersebut tumbang ke arah jalan menghala tasik disebabkan keg4galan sistem akarnya (point of failure: structural and anchor roots).

Akar utama yang menguat dan menahan dirian pokok ini telah re put. Akar utama yang berada kira-kira 1.5 meter dari kolar akar telah re put dengan anggaran rongga berdiameter sekitar 8 inci.

Pokok ini telah sekian lama ditegang-kuatkan oleh akar besar ini yang tumbuh ke arah parkir. Manakala sebahagian besar dari dahan-dahan utama serta batangnya pula tumbuh condong menghala kearah jalan dan tasik.

Laporan Pemeriksaan dan Penilaian Pokok Warisan di Taman Tasik Taiping yang dikeluarkan oleh Arboris Bertauliah pada tahun 2019 telah menyatakan bahawa pokok ini dijangkakan kekuatan dahan yang masih hidup akan mer0sot dan m3ti beberapa bulan atau setahun lagi dan perlu dipantau segera.

Tindakan memasang proping dan merawat pokok juga dibuat seperti yang dicadangkan pihak arboris. Tambah MPT, tindakan penanaman semula pokok Hujan-hujan sebagai langkah penggantian pokok yang m4ti juga telah dilakukan pada tahun 2019 yang disempurnakan oleh YBrs. Tuan Haji Borhan bin Abdul Halim, mantan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Taiping.

Sebanyak tiga batang pokok telah ditanam di kawasan berhampiran lokasi asal pokok tum bang atau m4ti. Pokok yang m4ti ini akan dijadikan objek kayu ‘sculpture tree’ di Taman Tasik Taiping. Manakala, proping sedia ada akan diguna semula pada pokok yang memerlukan seperti JTT 1076 berhampiran kawasan tandas awam (Tempat Meletak Kereta D).

Sumber: Majlis Perbandaran Taiping via siakapkeli

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending